Nowa moda w kuchni

Informacje o wszystkim

Nowa moda w kuchni

30 lipca 2018 Przemysł i produkcja 0

W kuchni bardzo łatwo wpaść w rutynę. Tydzień po tygodniu przygotowujemy te same potrawy, używamy tych samych przypraw, aż w końcu czujemy powiew nudy. Naszą najczęstszą wymówką jest brak czasu i ciągłe życie w biegu. Zwłaszcza w dużych miastach ciężko nadążyć za upływającym czasem.

Rewolucja w kuchni

pakowarki próżnioweJednak teraz dzięki nowoczesnym rozwiązaniem wcale nie musi to tak wyglądać. Wysysanie powietrza z opakowania żywności daje niesamowite możliwości Są one świetne do przedłużania świeżości warzyw, owoców oraz mięs. Można w nich też zamknąć gotowe potrawy i zamrozić na tak zwaną czarną godzinę. Takie pakowarki próżniowe umożliwiają również gotowanie metodą vacum czy inaczej sous – vide. Polega to na gotowaniu produktów w niskiej temperaturze zamkniętych wcześniej w opakowaniu próżniowym. Technika ta podkreśla naturalny smak produktów przy zachowaniu ich dobrej jakości. I choć niska temperatura wymaga dłuższego czasu gotowania, to w tak zwanym między czasie możemy zająć się czymś innym na przykład sprzątaniem, czy zabawą z dzieckiem, podczas gdy obiad zrobi się sam. Takie gotowanie nawet raz w tygodniu może odświeżyć nasze podniebienia, gdyż dzięki niemu odkryjemy nowe, często zaskakujące walory smakowe. Wystarczy zamarynować mięso czy rybę, zamknąć próżniowo i wrzucić do gotowania. Przy stosowaniu tej techniki mięso nie musi długo leżakować w marynacie, dzięki próżni i niskiej temperaturze gotowania wszystkie smaki dużo lepiej się łączą i otrzymujemy wspaniałe i aromatyczne dania. Mięso przygotowane metodą sous – vide można po gotowaniu i wyjęcia z opakowania próżniowego jeszcze przez chwilkę podsmażyć na patelni czy grillu co dodatkowo wzbogaci uzyskany smak.

Pakowarka próżniowa daje nowe możliwości w kuchni dzięki którym bez większego wysiłku każdy będzie mógł stworzyć wspaniałe i aromatyczne potrawy. Jest to wspaniałe narzędzie, które powinno znaleźć się w każdej kuchni, aby zachwycać nasze kubki smakowe coraz to nowymi smakami.