Równomierne wypiekanie w systemie obrotowym

Informacje o wszystkim

Równomierne wypiekanie w systemie obrotowym

21 marca 2019 Usługi 0

Wypiekanie chleba, bułek lub ciast zależy nie tylko od odpowiednio przygotowanego wcześniej ciasta. Ważnym etapem produkcyjnym jest końcowy wypiek. Nie można przecież pozwolić, by cała praca produkcyjna poszła na marne. W tym celu niezbędne jest posiadanie odpowiedniego i sprawnego sprzętu, który nie dość, że zagwarantuje udane wypieki, to jeszcze usprawni i polepszy komfort pracy.

Odpowiednia maszyna dla najlepszego efektu

piec obrotowyOdpowiedni piec wykorzystuje technologię nawiewu gorącego powietrza wprost pod formę z ciastem. Takie rozwiązanie gwarantuje równomierne wypieczenie każdego rodzaju ciasta. Unikamy dzięki temu efektu przypalonego spodu i surowych boków, ponieważ ciepło rozchodzi się po całej powierzchni komory. Kompaktowa budowa sprawia, że piec obrotowy możemy ustawić w dowolnym miejscu. Wypiek w piecu odbywa się bezpośrednio na wózkach transportowych, na których tuż przed pieczeniem surowe ciasto rośnie do porządnych rozmiarów. Taki wózek wystarczy wprowadzić do komory pieca, by po zamknięciu drzwi nastąpił automatyczny proces pieczenia. Odpowiednie zaczepy unoszą wózek, a zamontowany w środku mechanizm powoduje jego obrót. Temperatura wtłaczanego powietrza regulowana jest w sposób automatyczny, a zatem obsługa  ogranicza się tylko do wymiany wózków. Po zakończeniu procesu pieczenia następuje spadek temperatury, ponieważ ciepłe powietrze zgromadzone w środku uchodzi przez otwarte drzwi. Wystarczy jednak chwila by temperatura osiągnęła zadaną wcześniej wartość.

Podsumowując, technologia pieca obrotowego pozwala na unowocześnienie produkcji nawet w małych piekarniach. Rozwiązania w nim zastosowane pozwalają na łatwą i szybką pracę. Dobrej jakości wymiennik ciepła sprawia, że piec obrotowy może pracować bezawaryjnie przez wiele lat. Inwestycja w ten produkt sprawia, że zwiększa się dzienna produkcja i bardzo szybko zwracają się koszty zakupu pieca.